Scroll Top

Η Ψυχολογία των χρωμάτων στο branding: Πώς να διαλέξεις τα σωστά χρώματα. 

image-49 (Demo)
image-50 (Demo)
Η Ψυχολογία των χρωμάτων στο branding

Ήξερες ότι ο μέσος χρήστης σχηματίζει άποψη για το brand σου, σε μόλις 50 milliseconds βασισμένος στην ψυχολογία των χρωμάτων [i]; Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι επιλογές που αφορούν την εικόνα.

Η ψυχολογία ενός καταναλωτή επηρεάζεται δραστικά από τα χρώματα ενός brand. Γιατί τα χρώματα, μπορούν να τον υποβάλλουν σε μία συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση. Μπορούν, ακόμη περισσότερο, να τον ωθήσουν να λάβει μία απόφαση.

Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων, μπορεί να σου φέρει νέους επισκέπτες. Μπορεί να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του brand σου. Και, φυσικά, μπορεί να στείλει στο target group σου ακριβώς τα μηνύματα που επιθυμείς να σταλούν.

Η σωστή, βέβαια, επιλογή των χρωμάτων, αποτελεί ένα δύσκολο έργο, διότι απαιτεί τη γνώση και την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας.  Γι’ αυτό ακριβώς, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό

Γιατί τα Χρώματα είναι Σημαντικά στο Branding – Χρώματα και Ψυχολογία

Από την προσωπική σου εμπειρία, ως χρήστη, θα έχεις παρατηρήσει πως το κάθε χρώμα, δύναται να σου προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις. Σύμφωνα με το HubSpot η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένα σημαντικό πεδίο έρευνας: «Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται μια εταιρία. Ακόμα και οι αποχρώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς μπορεί να αλλάξουν την ροή μιας απόφασης». [ii]

Κάτι ακόμη που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι το βασικό χρώμα που θα επιλέξεις, θα λειτουργεί ως υπογραφή του brand σου. Μπορεί να συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα σου ή ακόμη να σε βοηθήσει να διαφοροποιηθείς από τους ανταγωνιστές σου. Επιπροσθέτως, επιλέγοντας χρώματα υψηλής αντίθεσης, θα καταφέρεις να εντυπωσιάσεις τους χρήστες. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι το target group σου. Σύμφωνα με αυτό θα λάβεις τις τελικές αποφάσεις!

Πως να Επιλέξεις τα Χρώματα του Βranding σου.

Προκειμένου να επιλέξεις τα σωστά χρώματα, όταν στήνεις το branding σου, θα πρέπει να απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα:

• Ποιο είναι το κοινό σου

Αυτό είναι ένα βασικότατο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Πάντοτε πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τους δυνητικούς πελάτες σου. Ποια χρώματα, λοιπόν, είναι ιδανικότερα για αυτούς; Πώς θα τους κεντρίσεις την προσοχή; Είναι κυρίως άνδρες ή γυναίκες; Ποια είναι η μέση ηλικία τους; Και τι υποθέτεις πως θα τους αρέσει;

* Πως θέλεις να τους κάνεις να νιώσουν;

Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς τα συναισθήματα που θέλεις να προκαλέσεις. Διαφορετικά θα κινηθείς στην περίπτωση που θέλεις να τους εντυπωσιάσεις και διαφορετικά, αν θέλεις να αποπνεύσεις μια ηρεμία. Άλλα χρώματα ενθουσιάζουν, άλλα εμπνέουν ελπίδα και άλλα είναι πιο παιχνιδιάρικα. Σκέψου το brand σου και τις ανάγκες του, πριν λάβεις την όποια απόφαση.

# Πως θέλεις να βλέπουν την εταιρεία σου; 

Το τελευταίο ερώτημα αφορά αποκλειστικά εσένα και τους στόχους σου. Πώς θα ήθελες να βλέπουν οι χρήστες το brand σου; Θέλεις να φαίνεσαι αξιόπιστος, δυναμικός ή φρέσκος; Όπως κι αν θέλεις να φαίνεσαι, θα το πετύχεις, επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα.

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι το λάθος χρώμα, είναι πιθανόν να στείλει λάθος μηνύματα. Κι αυτό έχει σε πολλές περιπτώσεις σοβαρό κόστος, διότι θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του brand σου.

Άσε τα χρώματα να δουλέψουν για εσένα.

Εκμεταλλεύσου την ψυχολογία των χρωμάτων και επικοινώνησε τις αξίες και τα μηνύματα που θέλεις να επικοινωνήσεις. Συγκροτήσου και φέρε σε πρώτο πλάνο το όραμά σου. Από κει και πέρα άσε τα χρώματα να κάνουν τη δουλειά σου. Οι σωστές επιλογές θα φέρουν αποτελέσματα που θα σε συναρπάσουν. Τα χρώματα αποτελούν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο. Χρησιμοποιώντας τα σωστά, το brand σου θα λάβει σύντομα ό,τι νιώθεις πως του αξίζει!

Εάν σκέφτεσαι να επανασχεδιάσεις το branding σου έχουμε όλη τη γνώση και την πείρα. Βάλε χρώμα. Κι αν δεν ξέρεις τι χρώμα πρέπει να βάλεις, έλα στην iWebForYou να σε καθοδηγήσουμε για κάθε επόμενο βήμα.

Το digital marketing προχωρά. Εσύ θα μείνεις πίσω; Επικοινωνησε μαζι μας
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Κάθε μας βήμα είναι μελετημένο καθώς η ομάδα μας αποτελείται σε κάθε θέση της από εξειδικευμένους συνεργάτες. Αυτό θα το καταλάβετε από τον πρώτο που διαχειριζόμαστε από την αρχή του κάθε έργο, ήδη από το πρώτο μας ραντεβού. 

μοιραστε με τουσ φιλου σασ
Φόρμα Επικοινωνίας
ΠΗΓΕΣ
  1. CXL. (2019). First Impressions Matter: Why Great Visual Design Is Essential. [online] Available at: https://cxl.com/blog/first-impressions-matter-the-importance-of-great-visual-design/#:~:text=It%20takes%20about%2050%20milliseconds [Accessed 22 Feb. 2022].
  1. Kolowich, L. (2017). Color Psychology in Marketing [Infographic]. 
  1. www.rebootonline.com. (n.d.). What is the Importance of Colour in Brand Recognition? | Reboot. [online] Available at: https://www.rebootonline.com/blog/what-importance-colour-brand-recognition/.