Η πορεία που θα ακολουθήσεις για να βελτιώσεις την κατάταξή σου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης θα σου φέρει περισσότερη επισκεψιμότητα και απροσδόκητα αποτελέσματα.
Το γεγονός αυτό απέδειξε και το Backlinko μέσα από πρόσφατη έρευνά του. «Το #1 αποτέλεσμα στις επιλογές αναζήτησης έχει ένα μέσο Click Through Rate (CTR) της τάξης του 27,6%. Ενώ το #10 αποτελέσμα έχει ένα CTR μόλις 2,4% [i]».
Η αύξηση της οργανικής απήχησης και της επισκεψιμότητας του website του brand σου είναι σίγουρα ένας αγώνας. Ωστόσο, το SEO είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος σου εγγυάται αποτελέσματα στην προσπάθεια να βελτιώσεις την κατάταξή σου.
Γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην είσαι εξοικειωμένος με τις SEO στρατηγικές, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σε αυτό το άρθρο 5 απλά βήματα, για να μπορείς να τις εφαρμόσεις. Έτσι δεν θα στερηθείς αυτό το «όπλο» που έχεις στα χέρια σου και θα καταφέρεις να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.
1. Εκπλήρωσε τον στόχο της αναζήτησης
Σύμφωνα με το Ahrefs ένας χρήστης αναζητά κάτι στις μηχανές έχοντας έναν από τους παρακάτω στόχους:
• Ενημέρωση: αναζήτηση πληροφορίας
* Περιήγηση: αναζήτηση συγκεκριμένου website
# Συναλλαγή: αναζήτηση αγοράς
• Έρευνα αγοράς: αναζήτηση προϊόντος, πριν την αγορά [ii].
Η Google –όπως και άλλες μηχανές αναζήτησης– επιθυμεί να δίνει στους χρήστες τις κατάλληλες και σωστές απαντήσεις, στα ερωτήματα που θέτουν. Ως εκ τούτου κατατάσσει υψηλότερα τα websites που μέσα από το περιεχόμενό τους τις προσφέρουν.
Για άμεση βελτίωση της κατάταξης στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης χρειάζεσαι, λοιπόν, ποιοτικό και σχετικό content. Content που θα καλύπτει τις ανάγκες του κοινού σου. Κάνοντας αυτό το βήμα, η Google θα σε επιβραβεύσει, κατατάσσοντάς σε υψηλότερες θέσεις.
2. Μην αμελείς τα meta descriptions
Όπως θα έχεις παρατηρήσει, κάθε φορά που αναζητείς κάτι, μαζί με το αποτέλεσμα εμφανίζεται και μια μικρή παράγραφος που περιγράφει τι ακριβώς μπορείς να βρεις στην εν λόγω σελίδα. Η παράγραφος αυτή ονομάζεται meta description.
Σύμφωνα με το Yoast, το meta description «σου δίνει την ευκαιρία να πείσεις τους χρήστες των μηχανών αναζήτησης πως η ιστοσελίδα σου θα τους προσφέρει αυτό που ψάχνουν» [iii].
Πως ακριβως, ομως, μπορει να σε βοηθησει η αυξηση του click through rate;
Η Google κρίνει πως ένα αποτέλεσμα που λαμβάνει clicks είναι πιθανότατα εύστοχο. Έτσι, επιβραβεύει αυτό το αποτέλεσμα ανεβάζοντάς το στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης.
Πολλοί διαχειριστές των websites πολλών brands αγνοούν τη σημασία των meta descriptions κι έτσι τα αμελούν. Εσύ, όμως, δεν πρέπει να το κάνεις αυτό για να βελτιώσεις την κατάταξή σου. Οι εύστοχες και ποιοτικές περιγραφές, θα ενισχύσουν τον αριθμό των clicks από τους χρήστες. Οι μηχανές αναζήτησης με τη σειρά τους, θα αναγνωρίσουν την ποιότητα και θα προσφέρουν υψηλότερα πλασαρίσματα στο website σου.
3. Πες όχι στην εγκατάλειψη
Σύμφωνα με το Neil Patel, «Όταν ένας χρήστης, επισκέπτεται την ιστοσελίδα σου σε οποιοδήποτε σημείο και φεύγει χωρίς να επισκεφθεί άλλη σελίδα, αυτό θεωρείται bounce. Ένα μεγάλο bounce rate είναι σύμπτωμα πως κάτι γίνεται λάθος με την στρατηγική σου καθώς δεν προσελκύεις τον σωστό επισκέπτη ή αυτοί που επισκέπτονται το website σου δεν λαμβάνουν την κατάλληλη εμπειρία χρήστη». [iv]
Τα ποσοστά εγκατάλειψης είναι το λεγόμενο bounce rate. Κι αν στο website σου είναι υψηλά, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος. Οφείλεις να το μελετήσεις και να το μειώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τεχνικό θέμα ή στο περιεχόμενό σου. Τι ακριβώς είναι θα πρέπει να το ανακαλύψεις εσύ.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσεις ούτε αυτό το στοιχείο, γιατί είναι ένα ακόμη στοιχείο που συνυπολογίζουν οι μηχανές αναζήτησης, για να σε κατατάξουν υψηλότερα.
4. Μην ξεχνάς τους χρήστες
Πιθανότατα μέχρι σήμερα ήσουν επικεντρωμένος στην εμπειρία των χρηστών desktop υπολογιστών. Ήρθε, όμως, η στιγμή να ελέγξεις και το κατά πόσο είναι το website του brand σου mobile friendly. Κι αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς μπορείς να το ελέγξεις, η Google έχει φροντίσει για αυτό, καθώς μας έχει δώσει ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε το αν ένα website ανταποκρίνεται ή όχι στις mobile συσκευές [vii].
5. Πόνταρε στα backlinks
Όπως εξηγεί το Backlinko, τα backlinks «είναι σύνδεσμοι προς την ιστοσελίδα σου που έχουν προστεθεί σε άλλες ιστοσελίδες». Τα backlinks λειτουργούν για την Google –και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης– ως ψήφοι εμπιστοσύνης για το αναφερόμενο website. Για αυτό ακριβώς κερδίζεις υψηλότερες θέσεις κατάταξης στα αποτελεσμάτα [viii].
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ακριβώς θα καταφέρεις να κερδίσεις τα backlinks. Φρόντισε να έχεις ποιοτικό περιεχόμενο, ώστε να αποτελέσεις πηγή για τις άλλες σελίδες και να σε αναφέρουν.
Βρες τον SEO συνεργάτη σου.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θα ένιωσες πιθανότατα πως θέλεις σίγουρα να τα εφαρμόσεις, αλλά πελαγώνεις όταν σκέφτεσαι πώς θα τα εφαρμόσεις αποτελεσματικά. Η iWebForYou είναι εδώ, για να σε βοηθήσει. Εσύ επικεντρώσου απλά στο όραμά σου και εμείς θα το υλοποιήσουμε. Αν θέλεις το website του brand σου, να έχει το κοινό που του αρμόζει, επικοινώνησε μαζί μας!
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
Κάθε μας βήμα είναι μελετημένο καθώς η ομάδα μας αποτελείται σε κάθε θέση της από εξειδικευμένους συνεργάτες. Αυτό θα το καταλάβετε από τον πρώτο που διαχειριζόμαστε από την αρχή του κάθε έργο, ήδη από το πρώτο μας ραντεβού.
μοιραστε με τουσ φιλου σασ
ΠΗΓΕΣ
- Dean, B. (2019). We Analyzed 5 Million Google Search Results. Here’s What We Learned About Organic CTR. [online] Backlinko. Available at: https://backlinko.com/google-ctr-stats.
- Hardwick, J. (2019). Search Intent: The Overlooked ‘Ranking Factor’ You Should Be Optimizing for in 2019. [online] SEO Blog by Ahrefs. Available at: https://ahrefs.com/blog/search-intent/.
- https://www.facebook.com/michielheijmans (2019). How to create the perfect meta description • Yoast. [online] Yoast. Available at: https://yoast.com/meta-descriptions/.
- Patel, N. (2015). 13 Ways to Reduce Bounce Rate and Increase Your Conversions. [online] Neil Patel. Available at: https://neilpatel.com/blog/13-ways-to-reduce-bounce-rate-and-increase-your-conversions/.
- Backlinko. (2019). 69 Important SEO Statistics for 2021. [online] Available at: https://backlinko.com/seo-stats.
- Google Developers. (n.d.). Mobile-first indexing best practices | Search for Developers. [online] Available at: https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-first-indexing.
- Google (2009). Mobile-Friendly Test – Google Search Console. [online] Google.com. Available at: https://search.google.com/test/mobile-friendly.
- Backlinko. (n.d.). What are Backlinks? And How to Build Them in 2020. [online] Available at: https://backlinko.com/hub/seo/backlinks.