Μια ενημερωμένη και βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα είναι απαραίτητη για τη μετατροπή επαφών σε πελάτες σε σχεδόν όλες τις βιομηχανίες. Πράγματι, πάνω από το 70% των ειδικών marketing αναφέρουν ότι ανασχεδιάζουν τις ιστοσελίδες τους κάθε ένα έως τρία χρόνια. Οι καταναλωτές έχουν λίγη υπομονή για παλιές, ξεπερασμένες και αργές εμπειρίες χρήστη.
Αλλά αν η ιδέα του σχεδιασμού ή ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας σου ακούγεται αποθαρρυντική, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έχουμε αναπτύξει ένα web design checklist για να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ιστοσελίδας με ευκολία. Ακολουθώντας τα βήματα του web design checklist μπορείς να βεβαιωθείς ότι έχεις καλύψει όλα τα απαραίτητα πριν ξεκινήσεις.
Βήμα 1: Καθορισμός των Στόχων σου
Η ανάπτυξη και ακόμη ο ανασχεδιασμός μιας ιστοσελίδας μπορεί να απαιτήσει σημαντικό χρόνο και χρήματα. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι έχεις ξεκάθαρους στόχους, έτσι ώστε να επωφεληθείς στο μέγιστο από την επένδυσή σου.
Η μη ύπαρξη ξεκάθαρων στόχων από την αρχή καθιστά δύσκολο τη λήψη ενημερωμένων και στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον. Όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προβείς σε επιλογές που ευθυγραμμίζονται με αυτούς και να μετρήσεις τελικά εάν τους πέτυχες.
Μερικά παραδείγματα από στόχους ανάπτυξης ή ανασχεδιασμού ιστοσελίδας μπορεί να είναι:
- Μεγαλύτερο κοινό
- Αύξηση της κατάταξης
- Μετατροπή περισσότερων επαφών σε πελάτες
- Αύξηση της επισκεψιμότητας
- Βελτίωση της αναγνωρισιμότητας
Βήμα 2: Μέτρηση και Ανάλυση των Στατιστικών που υπάρχουν (σε περίπτωση επανασχεδιασμού)
Αν έχεις ήδη μια ιστοσελίδα και έχεις αποφασίσει να την ανασχεδιάσεις, ένα από τα πρώτα πράγματα που προτείνουμε στο web design checklist είναι να εξετάσεις τα υπάρχοντα αναλυτικά στοιχεία. Σύμφωνα με το HubSpot, κάποια από τα τρέχοντα μετρήσιμα στοιχεία επίδοσης που θα πρέπει να εξετάσεις περιλαμβάνουν τη συνολική κίνηση στην ιστοσελίδα, τα ποσοστά αποχής, τον χρόνο παραμονής, την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και τον αριθμό νέων επισκεπτών που έχουν προοπτικές να γίνουν πελάτες.
Ενώ η τακτική παρακολούθησης αυτών των μετρήσεων θα πρέπει να αποτελεί ήδη μέρος της συνολικής στρατηγικής σου για το marketing, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τις εξετάσεις από κοντά όταν λαμβάνεις υπόψη τους στόχους του ανασχεδιασμού σου. Αυτά τα τρέχοντα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να σε βοηθήσουν να ορίσεις ακόμη πιο συγκεκριμένους στόχους και να σου παρέχουν μια αναφορά για να αξιολογήσεις τον ανασχεδιασμό σου.
Αν κατασκευάζεις μια εντελώς νέα ιστοσελίδα και δεν έχεις παλιότερες μετρήσεις να εξετάσεις, χρειάζεται να σκεφτείς ποια εργαλεία ανάλυσης θα χρησιμοποιήσεις για να παρακολουθείς την ιστοσελίδα σου και να μετρήσεις τους στόχους σου αφού αναπτυχθεί.
Βήμα 3: Αξιολόγηση των Ανταγωνιστών σου
Το επόμενο βήμα που πρέπει να προσθέσεις στον έλεγχο για τον σχεδιασμό ή ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σου είναι να αφιερώσεις χρόνο για να αξιολογήσεις τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών σου.
Ενώ είναι χρήσιμο να δεις τι λειτουργεί καλά για αυτούς, ο πραγματικός στόχος αυτού του βήματος είναι να κατανοήσεις πώς μπορείς να διαφοροποιηθείς ως brand. Ποιο είναι το Unique Selling Proposition (USP) και πώς μπορείς να τονίσεις αυτό το στοιχείο στην ιστοσελίδα σου.
Δεν θέλεις να ξοδέψεις χιλιάδες ευρώ για να κατασκευάσεις ή ανασχεδιάσεις μια ιστοσελίδα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει από δεκάδες άλλους ανταγωνιστές. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε τους για να αποκτήσεις τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου σου, ενώ παράλληλα εξετάζεις πώς μπορείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος.
Βήμα 4: Καθορισμός των Buyer Personas
Σύμφωνα με το HubSpot, τα buyer personas είναι “ημι-φανταστικές αναπαραστάσεις των ιδανικών πελατών σου, βασισμένες σε δεδομένα και έρευνα. Σε βοηθούν να επικεντρωθείς στους πιθανούς πελάτες σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, να καθοδηγήσεις την ανάπτυξη προϊόντων προς τις ανάγκες αυτών και να ευθυγραμμίσεις όλη την λειτουργία της εταιρίας σου (από το μάρκετινγκ στις πωλήσεις και την εξυπηρέτηση)”.
Η δημιουργία buyer personas μπορεί να σε βοηθήσει να στοχεύσεις το περιεχόμενο και το μήνυμα της ιστοσελίδας σου προς τις σωστές κατευθύνσεις. Εάν ανασχεδιάζεις την ιστοσελίδα σου και ήδη έχεις δημιουργήσει buyer personas, μπορεί να αποτελεί μια καλή ευκαιρία να τους συγκρίνεις με πραγματικά δεδομένα πελατών και να δεις πόσο καλά συμφωνούν. Ενώ είναι απολύτως αποδεκτό να έχεις περισσότερες από μία persona, θέλεις να είσαι προσεκτικός και να βεβαιωθείς ότι είναι αντιπροσωπευτικές του ιδανικού σου κοινού.
Εάν δημιουργείς buyer personas από το μηδέν, δαπάνησε λίγο χρόνο σκεπτόμενος τις δυσαρέσκειες, τις επιθυμίες και άλλα σχετικά χαρακτηριστικά των πελατών σου, όπως η ικανότητα λήψης αποφάσεων (ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα του B2B). Έπειτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις προσωποποιήσεις για να δημιουργήσεις πιο εξατομικευμένο και ελκυστικό περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στις προοπτικές σου.
Βήμα 5: Καθορισμός του Budget
Το κόστος ανάπτυξης (ή ακόμα και ανασχεδίασης) μιας ιστοσελίδας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος, η λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό να έχεις έναν ορισμένο προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες σου πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε κατασκευή. Δεν θέλεις να βρεθείς στη μέση της διαδικασίας ανάπτυξης χωρίς να έχεις καθόλου κονδύλια που απομένουν.
Σύμφωνα με δεδομένα του Upwork για το 2022, η κατασκευή μιας ιστοσελίδας για μια μικρή επιχείρηση μπορεί να κοστίσει από 2.000 έως 9.000 δολάρια, ενώ για μια μεγάλη ιστοσελίδα το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 10.000 έως 35.000 δολάρια. Ιστοσελίδες e-commerce και με βάση δεδομένων συνήθως απαιτούν ακόμα υψηλότερο κόστος. Με την προηγούμενη έρευνα, μπορείς να έχεις μια καλή εικόνα των δυνατοτήτων σχεδιασμού που μπορείς να έχεις με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σου.
Βήμα 6: Ανάπτυξη Χάρτη Ιστοσελίδας
Μετά την καθορισμό του προϋπολογισμού και την καλή κατανόηση του σχεδιασμού που επιθυμείς, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός χάρτη ιστοτόπου. Ένας χάρτης ιστοτόπου αποτελεί ουσιαστικά ένα σχέδιο που αναπαριστά όλες τις διάφορες σελίδες του ιστοτόπού σου και την ιεραρχία τους.
Οι χάρτες ιστοτόπου όχι μόνο σε βοηθούν να διατηρείς οργανωμένες τις ιστοσελίδες και το περιεχόμενό σου, αλλά λειτουργούν επίσης ως οδηγός για τις μηχανές αναζήτησης για να κατανοήσουν καλύτερα τον ιστότοπό σου συνολικά. Η δημιουργία ενός χάρτη ιστοτόπου μπορεί να σε βοηθήσει στο να διασφαλίσεις ότι ο τρόπος που οργανώνεις τις σελίδες σου θα προωθήσει τους γενικούς και στρατηγικούς σου στόχους.
Βήμα 7: Βρες τον Σωστό Συνεργάτη
Τελικά, το τελευταίο βήμα του web design checklist που πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς για τον σχεδιασμό ή ανασχεδιασμό του ιστότοπού σου είναι να βρεις τον κατάλληλο συνεργάτη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του. Αν και μερικές εταιρείες επιλέγουν να δημιουργήσουν τους ιστότοπούς τους μέσα στην εταιρεία, πολλά brands αναθέτουν την ανάπτυξη ιστοτόπου σε εταιρείες που εξειδικεύονται σε σχεδιασμό ιστοσελίδων και marketing.
Η ομάδα μας στην iWebForYou, που αποτελείται από ειδικούς, είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί σου για να υλοποιήσει τις ιδέες σου για τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου. Ως μια αφοσιωμένη εταιρεία marketing, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να διασφαλίσεις ότι η ιστοσελίδα σου ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης. Από το SEO έως την επικεντρωμένη εικόνα στα μηνύματα που θέλεις να περάσεις, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να αναπτύξεις ή να ανασχεδιάσεις πλήρως το website σου για να πετύχεις τους μοναδικούς σου στόχους. Επικοινώνησε μαζί μας.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
Κάθε μας βήμα είναι μελετημένο καθώς η ομάδα μας αποτελείται σε κάθε θέση της από εξειδικευμένους συνεργάτες. Αυτό θα το καταλάβετε από τον πρώτο που διαχειριζόμαστε από την αρχή του κάθε έργο, ήδη από το πρώτο μας ραντεβού.
μοιραστε με τουσ φιλου σασ
- Vaughan, P. (2022). How to Create Detailed Buyer Personas for Your Business. [online] Hubspot.com.
- www.upwork.com. (n.d.). How Much Does It Cost To Build a Website? (2022 Data) | Upwork.
- Kolowich, L. (2018). The Plain English Guide to XML Sitemaps. [online] Hubspot.com.